מדוע שמן חיוני לעור?
שמנים נספגים בעור, גם אם רק תניחו אותם ולא תמרחו אותם או תיגעו בהם.
לעומת זאת, קרם ייספג רק אם "תכריחו" אותו, וגם אז תישאר שכבה שייקח לה יותר זמן- זו שכבת הרעלים המזיקים ביותר.
שמנים צמחיים הם בעלי תכונות נפלאות לעורנו, ומשמשים אותנו גם לגוף וגם לנפש כבר מאות ואף אלפי שנים.
השמנים מופקים ע"י כבישה קרה מזרעים,גלעינים, פירות ועוד. במצבם הגולמי הם עשירים בחומצות שומן החיוניות לאדם.
כמו כן הם מכילים את כל המינרלים והויטמינים הנחוצים להתפתחות האדם, ורובם עשירים גם באנטי אוקסידנטים.
בתהליך כבישה קרה מפיקים את השמן מהזרעים ע"י מעיכתם, ללא חימום. בשיטה זו איכות השמן ותכולת הויטמינים נשמרים בגלל הטמפ' הנמוכה.
שמן גרניום
PELARGONIUM GRAVEOLENS/ GERANIUM
השמן מופק מעלי הגרניום ומקורו במצרים.
תכונות: מכווץ, מאזן מערכת הורמונלית נשית, מחזק את מערכת החיסון, מחטא, נוגד תולעים, משכך כאב, נוגד דיכאון,
משתן, מרגיע, עוצר דימומים, מרפא פצעים, נוגד דלקת.
שימושים עיקריים: חוסר איזון ובעיות הורמונליות אצל נשים, חולשה כללית, שלשול, סוכרת, דימומים, טחורים,
תולעים, גסטריטיס, חרדה ודיכאון, הפחתת גודש נוזלים, צלוליטיס, היפראקטיביות, בעיות עור.
בהיבט הנפשי: מפחית מתח וחרדה, מרגיע אך גורם לערנות, מאזן גוף ונפש. מקל על מצבי היסטריה ובהלה.
שימושים קוסמטיים: טוב לעור עייף, עור דלקתי וגדוש. מנקה ומרענן את העור.
אזהרות: לא לשימוש בהריון בריכוז גבוה, מתחת לגיל שנתיים להשתמש רק בהדפה במבער שמנים (גם בריכוז נמוך).

קצת על חמאת השיאה:
מקור השיח היינו בסודן ובאפריקה המערבית. חמאת השיאה מופקת על ידי כבישה קרה של גלעינים מהשיח ומכילה ריכוז גבוה של חומצות שומן חיוניות ועושר של מינרלים וויטמינים.
צבעה לבן צהבהב והיא נמסה בסביבות הטמפ' 35c.
בענף הרפואה האלטרנטיבית משמשת חמאת השיאה כקרם בסיס טבעי להכנת משחות לטיפול בנפיחויות, ארטריטיס, פסוריאזיס, אקזמות פצעים וצלקות.
בענף הקוסמטיקה הטבעית הפכה חמאת שיאה לפופולרית ביותר בעולם וזאת עקב תכונותיה הקוסמטיות המעולות ומחירה העממי.
חמאת השיאה משמשת את יצרני הקוסמטיקה כקרם בסיס טבעי למוצרים הבאים: משחות ושמני הגנה מהשמש, לטיפול בבעיות פיגמנטציה וכתמים בעור,
לקרמים ללחות והזנת עור הפנים-כפות ידיים ורגליים-מרפקים וברכיים,לשיער יבש ופגום, קרם החייאה סביב העיניים, למשחות לשפתיים יבשות ובקועות,
למשחות לתינוקות ולאם המניקה- ועוד עשרות מוצרי איכות הדורשים בסיס 100% טבעי.
שמן אובליפיחה:
שמות נוספים: היפופיאה, אשחר רוסי.
שם לועזי: Sea Buckthorn
שם בוטני: hippophae rhamnoides
זהו שמן ייחודי בעל מוניטין רפואי. הוא מופק מפירות השיח הצומח באזורים הררים שבין רוסיה לסין.
פירות השיח העסיסיים משמשים במסורות העממיות של הרפואה אצל סינים, מונגולים, עמי סיביר ורוסיה. לצמח האובליפיחה פירות צהובים-כתומים,
עשירים בויטמין C, ויטמין E, פלבונואידים ושמן עשיר בחומצות שומן חיוניות ומרכיבים מועילים אחרים.
הפירות ניתנים למאכל אך הם חמוצים מאד ולכן לא נוהגים בד"כ לאכול אותם והם משמשים בעיקר לייצור מיץ ותוספי מזון. עלי הצמח משמשים להכנת תה.
פרוש השם hippophae ביוונית הוא סוס מבריק וזאת מכיוון שסוסים אשר ניזונו מהצמח פיתחו פרווה מבריקה.
לשמן האובליפיחה מיוחסת יכולת האצת חידוש של תאי עור ולכן נעשה בו שימוש נרחב לשיקום עור ממצבים כגון אקנה, אקזמה, כוויות, פצעי לחץ, נזקי שמש וניתוחי לייזר קוסמטיים.
שמן האובליפיחה מסייע בהגנה מפני הרדיקלים החופשיים (מכיל נוגדי חימצון) ונחשב למרכיב יעיל במיוחד במוצרי אנטי-אייג'ינג - למניעה וטיפול בקמטים, יובש ותסמינים אחרים של עור מתבגר.
יכולת השיקום של שמן האובליפיחה נובעת מעושר כימי ייחודי שמקנה לו מגוון שימושים:
תכולה גבוהה של חומצות שומן חיוניות (ויטמין F), כולל חומצה פלמיטולאית אשר נדיר למצוא בכמויות משמעותיות במקורות צמחיים, קרוטנואידים, ויטמין E, פלבונואידים ופיטו-סטרולים.
כל אלו חשובים לשמירה על עור בריא.
שמן עץ התה
TEA TREE/ MELALEUCA ALTERNIFOLIAהשמן מופק מעלי הצמח ומקורו באוסטרליה.
תכונות: אנטי פטרייתי, מחטא חזק, אנטי בקטריאלי, אנטי ויראלי, נוגד כאב, מחזק מערכת חיסונית,
מאחה פצעים, מכווץ, מכייח.
שימושים עיקריים: מחלות דרכי הנשימה, ליחה, שיעול, כאבי גרון, שפעת, דלקות בחניכיים ובפה, פטריות ברגליים או בואגינה, קנדידה,
ריח רע בפה, עקיצות, כוויות, כינים, כל גירויי וזיהומי העור (תפרחת חיתולים, אקנה, דרמטיטיס, יבלות, פריחות) דלקות בדרכי השתן.
שמן "עזרה ראשונה" מצוין.
שימושים קוסמטיים: טוב לאקנה. באוקטובר 1990 פרסם כתב העת היוקרתי Medical Journal Of Australia מחקר אשר נוהל בידי פרופסור ברנטסון באוניברסיטת סידני
וכלל 124 מטופלים הסובלים מאקנה: מטרת המחקר הייתה השוואה בין היעילות של שמן עץ התה לבין זו של בנזואיל פראוקסיד –
מרכיב נפוץ בתכשירים לטיפול באקנה. אמנם פעילותו של שמן עץ התה הייתה איטית יותר, אך התוצאה הסופית הייתה די דומה,
עם יתרון ברור לטובת שמן עץ התה במיעוט תופעות הלוואי.
הערות: עץ התה הוא אחד השמנים היחידים שיכולים לבוא במגע ישיר על העור ללא שמן נשא (בסיס),
אך מומלץ לעשות זאת רק במצב של עזרה ראשונה.
להיזהר עם ילדים קטנים ותינוקות- להשתמש בכמות קטנה ומדוללת עם שמן נשא.
עץ התה האוסטרלי:
שמן קמומיל רומאי ROMAN CHAMOMILE / ANTHEMIS NOBILISהשמן מופק מפרחי הקמומיל ומקורו באיטליה.
ישנם 3 זנים של קמומיל: צהוב (רומאי), כחול (גרמני) ומרוקאי (קמומיל בר).
הקמומיל הרומאי הכי בטוח לשימוש מבין 3 הזנים ומתאים לטיפול בילדים ותינוקות.
תכונות: מרגיע, מחזק את מערכת החיסון, מפעיל את הקיבה ומשפר עיכול, נוגד תולעים, מזרז מחזור,
אנטי בקטריאלי, מייזע, נוגד עוויתות, מחזק כללי, אנטי דיכאוני.
שימושים עיקריים: קשיי עיכול וכאבי בטן, גזים, אולקוס, שלשול, פרזיטים במעיים, עצירות, בעיות עור למיניהן,
כאבים של צמיחת שיניים של תינוקות, כאבים (באוזניים, שרירים, מפרקים, מעיים) חום, מחזור ווסת גדוש וכואב,
ווסת לא סדירה, תסמינים של גיל המעבר ( מצבי רוח, צבירת נוזלים), מתח, חרדה, נדודי שינה, דלקות עיניים וחניכיים.
בהיבט הנפשי: השמן מרגיע מאוד. מתאים למצבי מתח, חרדה, היסטריה, כעסים, רגישות יתר, חוסר שקט, דיכאון.
שימושים קוסמטיים: מתאים לכל סוגי העור. מתאים במיוחד לעור רגיש, פריחות, אקזמה, אקנה, קופרוזיס,
עור סדוק ויבש, גירויי עור.
אזהרות: הצמח בטוח לשימוש אולם אין להשתמש בו בחודשי ההריון הראשונים.
פרחי קמומיל:
שמן זרעי רימון
רימונים מסמלים בתרבויות שונות סמל לשפע, פריון, יופי וחוכמה. כבר בימי קדם נודעו הרימונים כבעלי סגולות רפואיות טבעיות וייחודיות. שמן רימונים מופק מהזרעים שמרכזים בתוכם את כל טוב הצמח למען השתיל החדש. משום כך, שמן רימונים מכיל בתוכו בצורה המרוכזת ביותר את הסגולות שקיימות בתוך הרימונים.
מסגולות שמן זרעי רימון:• שמן רימונים מכיל בתוכו ערכים גבוהים במיוחד של ברזל ואומגה 3 טבעיים.
• שמן רימונים מכיל ריכוז גבוה מאוד של אנטי אוקסידנטים ( נוגדי חמצון ) בשל חומצה ייחודית - Punicic acid - הנמצאת בתוך שמן רימונים בריכוז גבוה מאוד.
• כמו כן, מצויים בשמן חומרים נוגדי דלקת טבעיים (אנטי -אינפלמטוריים) אשר נותנים מענה מהיר לפריחות שטחיות ומקומיות בעור.
• משום כך שמן רימונים מאט תהליכי הזדקנות של העור, מגביר את גמישות העור, מעכב ומפחית קמטים דרך חיזוק ה- אפידרמיס (שכבת העור העליונה).
• כמו כן עוזר שמן רימונים להבהרת כתמי עור וטיפול בצלקות.
• בנוסף, שמן רימונים מכיל קולגן שגורם לעורנו להיראות בעל נפח רב יותר ומיוצר על ידי הגוף באופן טבעי רק עד שלב מסוים בחיים בו מתחילים להיראות קמטים.
• שמן זרעי רימונים מסייע במניעת ועיכוב צמיחת תאים סרטניים של סוגי סרטן שונים התלויים באסטרוגן ובעיקרם: סרטן השד והערמונית.
• שמן זרעי רימונים יכול לעכב ואף לעצור התפתחות של טרשת עורקים על ידי ניקוי עורקי הדם ושרירי הלב.
• שמן זרעי רימונים יכול לסייע להורדת לחץ דם, הורדת רמות של כולסטרול רע והפחתת עמידות לאינסולין ועל ידי כך לטפל באיזון רמת הסוכר בדם.
• לשמן זרעי רימונים היכולת למנוע זיהומים נגיפיים ובקטריאליים ובאופן כללי יש לו יכולת טובה לחיזוק מערכת החיסון.
• למשל: עוזר נגד שלשולים ותולעים במעיים.
• מרכיבים ברימון יכולים לסייע לטיפול הורמונלי בגיל המעבר.
• מרכיבים ברימון מאטים תהליכי נזק לסחוסים של חולים בדלקת מפרקים.
• מרכיבים ברימון מטפלים בבעיות זקפה.
• מרכיבים ברימון מטפלים בטחורים.

* המאמר נועד לספק אינפורמציה בלבד ואינו בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה.